Symptomen rouwgevoelens

Wanneer je je huisdier verliest of bijna gaat verliezen spelen er allerlei emoties en gevoelens op. Dit worden rouwgevoelens genoemd. Rouwgevoelens kunnen erg heftig en intens zijn. Om je een goed beeld te geven wat rouwgevoelens zijn hebben wij hieronder een paar symptomen van rouwgevoelens voor je opgenoemd (1). Zo kun je er ook achter komen of je hier misschien last van hebt.

  • Je slaap vermindert 
  • Je eetlust vermindert 
  • Je hebt last van fysieke klachten, zoals nekpijn 
  • Je voelt je futloos en passief 
  • Je bent juist heel erg overactief, omdat je je gevoelens wilt vermijden 
  • Je concentratie is verminderd 
  • Je hebt hoofdpijn 

Door Anemone123, 2017, person sitting at a textile grayscale photo, door Pixabay.com

Als je te lang met deze symptomen blijft rondlopen (dit wordt ook wel uitgestelde rouw genoemd), kan dit op lange termijn erg slecht uitpakken. Het kan zelfs op lange termijn leiden tot depressiviteit of een burn-out. Daardoor is het juist extra belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Ook wil je graag om gaan met de dood van je huisdier en hiermee willen leren leven. 

Herken de symptomen en kom in actie. Neem gelijk een kijkje bij het onderwerp in ons menu: ‘Blootstellingsinterventie’. Zo kom je er gauw achter wat je kunt doen om jou rouwproces dragelijker te maken.  

Door Greyerbaby, 2014, girl holding plush toy, door Pixabay.com

Voor nog extra informatie over de symptomen van het rouwproces, kun je terecht op de website van Rouwbehandeling (https://rouwbehandeling.nl/nieuws/lichamelijke-klachten-rouwen-symptomen/).

literatuurlijst:

  1. Gedoeld wordt op: Stichting Fonds Slachtofferhulp. (z.d). Lichamelijke klachten bij rouw; symptomen op een rij. Rouw behandeling.