Blootstellingsinterventie

Het is bekend dat mensen niet allemaal op dezelfde manier met het verlies van een dierbare omgaan, zo ook met het verlies van een huisdier (2). Onze interventie is gericht op het behouden van een relatie met het overleden huisdier. Het einde van het leven van het huisdier hoeft namelijk geen einde te zijn van de relatie tussen het overleden huisdier en zijn/haar baasje. Maar het is wel de bedoeling dat de rouwende doorgaat met het leven ook als is het huisdier niet fysiek meer aanwezig.

Door Seaq68, 2017, vrienden-hond-huisdier, van Pixabay.com

Wat te doen? 

Wij hebben een interventie bedacht die helpt bij de rouwverwerking van jouw huisdier. De interventie richt zich op de relatie die jij met je huisdier had toen je huisdier nog fysiek aanwezig was. De hoofdlijn in deze manier van rouwen, dus ook wat je moet onthouden, is dat het einde van het leven van je huisdier, niet het einde betekent tussen de relatie die jullie hadden (1). Deze relatie kun je namelijk nog steeds behouden. Het is dus niet de bedoeling dat je je huisdier volledig loslaat of dat je de relatie verbreekt.  

De rouwverwerking interventie hebben wij de blootstellingsinterventie genoemd, omdat je je gaat blootstellen aan het rouwproces.  

Hoe ziet dit er dan uit? 

De blootstellingsinterventie bestaat uit een paar verschillende opdrachten: 

De eerste opdracht: deze bestaat uit het symboliseren van je overleden huisdier. Het is dan de bedoeling dat je verschillende voorwerpen (denk aan foto’s, een halsbandje of misschien een ander voorwerp wat jouw huisdier symboliseert) verzamelt en bijvoorbeeld in een doosje stopt. Dit mag natuurlijk ook een mandje zijn of iets anders waar je de voorwerpen in kunt stoppen. Deze voorwerpen kun je ook steeds opnieuw uit het doosje (of mandje) halen en bekijken. Zo kun je de voorwerpen van je overleden huisdier koesteren en roept het mooie herinneringen op. 

Het is heel logisch als dit verdrietige gevoelens kan oproepen, maar het is juist heel mooi als je je hiervoor blootgeeft en het verdriet accepteert.  

De tweede opdracht: deze bestaat uit het schrijven van je gevoel doormiddel van het beantwoorden van vragen die je jezelf kunt stellen over je huisdier. Je kunt jezelf dan vragen stellen, zoals: ‘Wat vond mijn huisdier het leukste om te doen?’, ‘Waardoor kreeg mijn huisdier mij aan het lachen?’, ‘Wat vond ik het leukste om met mijn huisdier te doen?’, ‘Als ik mijn huisdier in één woord moet omschrijven, welk woord is dat dan?’.  

Zo zijn er een heleboel vragen die je jezelf kunt stellen, waardoor je positief kunt terugkijken aan de tijd dat je huisdier nog fysiek in leven was. 

De laatste opdracht: deze gaat over het stellen van doelen in de toekomst. Je kunt voor jezelf toekomstdoelen opschrijven. Dit kan helpen bij het positief kijken naar de toekomst. Schrijf dingen op die leuk voor je zijn, dingen die nog gaan gebeuren of waar je jezelf ziet over een aantal maanden. Dit is iets om naar uit te kijken. Zo kun je voor jezelf je gevoel een beetje compenseren en relativeren.  

Door SimonaR, 2014, konijn, van Pixabay.com

Dus, als je er even helemaal doorheen zit tijdens je rouwproces en je weet het allemaal even niet meer. Probeer dan aan de gang te gaan met de bovenstaande opdrachten. Onthoud, rouwen heeft tijd nodig en deze tijd is bij iedereen anders. Blijf om hulp vragen als je hier behoefte aan hebt, blijf erover praten, zoek af en toe wat afleiding en het belangrijkste: geef jezelf genoeg tijd. Dan komt alles goed!

Als je het echt even niet meer weet. Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de psycholoog om erover te kunnen praten. Onthoud, het is niet raar om over je rouwgevoelens te praten.  

Wil je nog meer tips over het omgaan met rouwen? Lees dan meer op de website van Rouwbehandeling (https://rouwbehandeling.nl/nieuws/rouwen-hoe-tips-rouwverwerking/?gclid=EAIaIQobChMIt-31y_Gg-wIVS49oCR2j3g6FEAAYBCAAEgKkcfD_BwE).

literatuurlijst:

  1. Gedoeld wordt op: Continuing bonds expressions in pet bereavement – ProQuest. (z.d.).
  2. Gedoeld wordt op: Andriessen, K. (2019). Diagnostiek en behandeling van traumatische rouw. Tijdschrift Klinische Psychologie, 49(4), 343-346.