Wat is rouwen?

Bij het overlijden van je huisdier ervaar je een groot verlies. Dit veroorzaakt een emotionele reactie. Rouwen is een persoonlijk proces waarbij je dit grote verlies probeert te verwerken. Rouw is een natuurlijke reactie op een gebeurtenis die afwijkt van normaal. Per persoon verschilt het hoelang het rouwen duurt en hoe heftig dit gevoel is. Iedereen maakt in zijn leven wel een keer een rouwfase mee (1). Rouwen kan veel klachten met zich meebrengen, daarom is het belangrijk om veel aandacht in het rouwen te stoppen (2). 

Door RyanMcGuire, 2014, grayscale photography of woman sitting on a bench, door Pixabay.com
Vijf fases van rouw 

Er zijn vijf fases van rouw. Deze zijn beschreven door een arts, genaamd Elisabeth Kübler Ross. De fases van rouw beschrijven de manier waarop de doorlopen fases kunnen worden waargenomen. Maar iedereen verwerkt het verlies van zijn of haar huisdier op een andere manier, dus deze fases gelden niet voor iedereen. 

Wel is het goed om deze fases in je achterhoofd te houden, zodat je weet welke fases je kunt doormaken tijdens je rouwproces.  

Fase 1: ontkenning 

Je ontkent je gevoel van het overlijden van je huisdier. De pijn is je te veel en je wilt je er niet aan toegeven.  

Fase 2: woede 

Er ontstaat boosheid wanneer er tot je door is gedrongen dat je huisdier is overleden. Je voelt de boosheid, omdat dit de pijn dooft. Pijn is namelijk een makkelijkere emotie om mee te handelen.  

Fase 3: onderhandelen 

In deze fase creëer je nog hoop op de terugkomst van je huisdier. Je hoopt dat het nieuws dat je hebt gekregen niet echt is.  

Fase 4: depressie 

Je hebt de realiteit geaccepteerd. Er komen allerlei verschillende gevoelens omhoog, zoals spijt, verdriet, schuld, angst en onzekerheid. Soms wordt het je even te veel. De ene keer voel je je beter dan de andere keer. Je emoties kunnen soms in een keer opspelen.  

Fase 5: aanvaarding 

Hier accepteer je het feit dat je verdriet hebt en andere emoties om het overlijden van je huisdier. Dit is een pijnlijke fase, want je komt de realiteit onder ogen. Het verlies kan hierdoor wel een natuurlijke vorm aannemen. 

Door sasint, 2016, woman sitting on wooden dock by the sea, van Pixabay.com

Taboe rondom rouwen 

Vaak heerst er een taboe rondom het onderwerp rouwen om je huisdier, hierdoor zou het kunnen dat je je niet veilig voelt om bij iedereen je gevoel uit te spreken over jouw rouwgevoelens. Je voelt misschien helemaal geen medeleven of steun vanuit je omgeving of je voelt je niet begrepen. 

Rouwen om je huisdier is normaal 

De relatie met je huisdier valt te vergelijken met een mens (3). De band tussen mens en dier is namelijk erg bijzonder. Het is zelfs bewezen dat je huisdier een positieve invloed heeft op je fysische en mentale welzijn. Dit betekent dat je je lichamelijk fitter voelt en mentaal gelukkiger en helderder (4).  

De gemiddelde levensverwachting van een huisdier is vaak een tientaljaren. Hierdoor maakt het diertje vele jaren mee in jouw huishouden en leven, en ontwikkel je zelfs rituelen die op je huisdier zijn gebaseerd. Het kan ontzetten lastig zijn om al deze rituelen niet meer uit te voeren, wanneer je huisdier is overleden. 

Doormiddel van deze website willen wij een digitale plek creëren voor mensen die om hun huisdier (gaan) rouwen en daar meer informatie over of hulp mee willen hebben. Dit is een plek waar je wordt begrepen met je gevoel. Wij zijn alle twee ook ons huisdier verloren en weten dus hoe dit voelt. Het is niet nodig om je hier te schamen over je gevoelens of om ze niet te kunnen ervaren. Rouwen is namelijk een kwestie van doorleven, beleven en uiten van emoties, om vervolgens zelf de draad van het leven weer op te kunnen pakken. Dat is ook waar wij jou mee willen helpen.   

wil jij nog meer informatie over wat rouwen nou eigenlijk is? Lees dan meer informatie op de website van Thuisarts (https://www.thuisarts.nl/rouw/ik-rouw#:~:text=Rouwen%20is%20het%20verwerken%20van,zoals%20verdriet%2C%20somberheid%20en%20boosheid.)

literatuurlijst:

  1. Gedoeld wordt op: Tieleman, M. (2019). Levensfasen. Tieleman & Boom uitgevers Amsterdam. 
  2. Gedoeld wordt op: Boelen, P.A., & Verloop, B. (2018). Een goed afscheid helpt je verder … ? (Rapport 2018). Universiteit Utrecht. 
  3. Gedoeld wordt op: Kayser, N. (z.d). Rouw om een huisdier is net zo heftig. M-Press Coaching.
  4. Gedoeld wordt op: Meehan, M., Massavelli, B.M. & Pachana, N.A. (2017). Anthrozoos A Multidisciplinary Journal of The Interactions of People & Animals. ResearchGate, 30(2), 273-289.